JENS EDMAN UPP I LEDNING I PRIVATCUPEN2008-08-18  |  Skriv ut artikeln

Klicka på bilden för förstoring
I helgen var det dags igen efter ett lång sommaruppehåll. Då kördes den femte deltävlingen av åtta i DTC. Denna gången besökte serien Jyllandsringen.

Men det blev ännu en delvis strulig helg för Jens Edman.

- Lördagen då vi kör en träning på morgonen och kval på eftermiddagen var fylld av problem, berättar Jens. Vi hade en massa strul med tekniken på bilen både under träning och kval. Något som känns otroligt frustrerande när man vet att vi har en bil som kan vara med i toppen. Men tiden i kvalet räckte bara till en trettonde plats. Efter kvalet kunde vi konstatera att krängningshämmaren bak hade gått av.

Det blev en sen kväll för teamets mekaniker innan de fick ordning på bilen, men till warm-upen på söndagsmorgonen fungerade bilen som den skulle.
- Bilen var nu mycket bättre, men från en trettonde plats i första racet skulle det bli jobbigt. Det märktes att säsongen gått in på andra halvlek och att det börjar närma sig slutstrid i mästerskapet. Det var mycket tuff körning hela helgen och alla förarna kämpade för sin placering.

Race 1
Jens fick en okej start i första racet och kom ut som trettonde man, sen började jakten framåt i fältet.
- Jag lyckades ta ett par placeringar plus att jag fick en del placeringar gratis efter närkontakt mellan mina konkurrenter. Jag kom till slut i mål som sju, vilket jag var mycket nöjd med.

Race 2
Tack vare omvänd startordning till race två skulle Jens nu starta som tvåa på gridden. Men problemet på Jyllandsringen är att det är svårt att starta på yttersidan.
- Det finns sällan någon plats i första sväng och det brukar alltid bli trångt och då är det inte kul att vara på yttersidan. Så blev det även denna gången. Jag kom ut som fyra efter första svängen efter en del närkontakt. Hade bra tryck på Robert Schlünssen som var framför men han var duktig på att stänga till alla luckor och det var svårt att komma om. Istället blev jag pressad bakifrån och Henrik Lundgaard gjorde ett försök i att passera mig i slutet av rakan vilket gjorde att han körde på mig vänster bak och skickade ut mig i sanden. Jag tappade fyra placeringar och kom upp som åtta, lyckas att passera en bil innan mål och slutade som sjua. Inget jag var nöjd med efter att startat loppet som tvåa.

Final
Jens placeringar blev till en sjätte plats i finalen. Yttersidan igen och samma visa i starten.
- Jag kom ut som sjua. Nu fungerade bilen bra. Vi hade ändrat bilen mellan varje lopp och nu fungerade riktigt bra. Vi hade bra fart och kunde klättra upp till en fjärde plats i mål och två i privatcupen.

Efter lördagens problem trodde inte Jens att han skulle sluta som fyra i finalen.
- Allt gick fel, men vi gjorde ett bra jobb med bilen under lördagkvällen som gjorde att jag kunde köra mig upp i fältet under söndagen. Vi fick mycket viktiga poäng med oss och gick upp i ledning i privatcupen. Någon som känns mycket bra. Nu ska vi fortsätta den här positiva trenden resten av året.

Nästa race körs den 6-7 september på Sturup Raceway vilket innebär Hemmabana för Jens. Något han verkligen ser fram mot.
- Det är alltid kul att komma hem till Sverige och tävla och få chansen att bjuda in sponsorer, vänner och familj.


Klicka på bilden för förstoring