MILJÖN VINNARE I VIKTIGT SAMARBETE2008-08-20  |  Skriv ut artikeln

Klicka på bilden för förstoring
MILJÖN VINNARE I VIKTIGT SAMARBETE MELLAN FERRITA, CAMARO CUP OCH BILSPORTFÖRBUNDET

Bioetanoldrivna klassen Camaro Cup tar ytterligare ett steg i arbetet med att miljöanpassa sina tävlingsbilar. Fram till nu har man prövat olika biobränslen och lagt många timmar på motortester för att anpassa och optimera sina motorer för låga utsläppsnivåer. Det har inte skett utan svårigheter. Kombinationen E85, förgasare och katalysatorer har medfört begränsad livslängd på katalysatorerna. För att förbättra och säkra katalysatorns funktion, och därmed låga utsläppsnivåer, har man nu inlett ett tekniksamarbete med det svenska företaget Ferrita.

– Ferrita är specialister på avgassystem och katalysatorer och vi har samma syn på det här med miljön, säger Anders Brofalk ordförande i Camaro Cup-föreningen. Ferrita har tagit fram en förbättrad version av katalysator och redan nästa tävling låter vi en bil testa den skarpt. Det är snabba puckar, men vi känner att man inte kan vara nog aggressiv i det här arbetet!

Camaro-klassen har stuckit ut hakan i miljöarbetet. De har gjort det med gediget stöd från Svenska Bilsportförbundet, SBF.

– Jag känner att vi alla drar åt samma håll, säger Anders. Vi har lagt politik och prestige åt sidan. Energin kan fokuseras på att skapa förbättringar. Det är väldigt stimulerande att jobba så här!Foto: DeltaPhoto.se
Bilden: #2 Jonny Gustavsson
med tänd katalysator.
Klicka på bilden för förstoring